Zorg ervoor dat jouw data niet op straat komt te liggen

Voor veel ondernemers is het een risico: medewerkers die met gevoelige klant- of bedrijfsgegevens werken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat maar liefst 91% van de datalekken komt door een menselijke fout of onoplettendheid. Hierdoor komt dus veel gevoelige informatie op straat te liggen. Een slechte zaak. Maar hoe zorg je er nou voor dat gegevens niet bewust of onbewust worden gelekt of meegenomen? Hoewel sommige datalekken natuurlijk opzettelijk gebeuren, is het in 91% van de gevallen dus zo dat er door een menselijke fout of onoplettendheid gevoelige informatie uitlekt. Voorkom beide vormen met onderstaande maatregelen.

1. Geen presenteerblaadje voor hackers

Dé manier voor hackers om bij je gegevens te komen is via phishing, waarbij hackers achter wachtwoorden of inloggegevens proberen te komen. Dit voorkom je door medewerkers gebruik te laten maken van 2-stapsverificatie. Dan is er om in te loggen niet alleen een wachtwoord maar ook bijvoorbeeld een extra code nodig die naar je smartphone wordt gestuurd.

2. Zet belangrijke gegevens achter slot en grendel

Door gevoelige informatie te versleutelen voorkom je ongewenst kopiëren, delen of meenemen van deze gegevens. Maak je gebruik van een mailprogramma dat ook nog e-mails versleuteld, dan worden gevoelige gegevens die toch verzonden moeten worden, niet makkelijk gestolen.

3. Sla belangrijke gegevens apart op

Door echt gevoelige informatie waar niemand mee hoeft te werken apart op te slaan, inclusief versleuteling, zal een hacker die toch binnen is gekomen het niet snel vinden. Bovendien is er geen gevaar dat een medewerker het per ongeluk deelt.

4. Wis apparaten op afstand

Medewerkers die per ongeluk hun laptop of smartphone ergens hebben laten liggen, of erger, als deze gestolen zijn, zijn een belangrijk gevaar voor datalekken. Werken jullie op een cloudplatform als Microsoft 365, dan kan je op afstand de gevoelige data van het apparaat wissen, of instellen dat bepaalde, gevoelige data nooit op het apparaat wordt opgeslagen.

5. Beheer wie toegang heeft

Vaak hoeft lang niet iedereen bij gevoelige gegevens. Deze maatregel is iets minder extreem dan stap 3. Medewerkers die met de gegevens moeten werken hebben wel toegang, maar neemt iemand bijvoorbeeld afscheid van je bedrijf, dan kan je deze ook weer de toegang ontzeggen. Kortom, zorg dat jij en je medewerkers niet bij de 91% zitten die per ongeluk datalekken en beveilig je data. Als je hierbij hulp nodig hebt, kun je altijd contact opnemen met één van onze specialisten! Offerte aanvragen